Seks vinnere av plastinnovasjonspris
Circular Design Challenge fokuserer på de 30 prosent av plastemballasjene som er for små eller for komplekse til å resirkuleres.

5. oktober fikk seks vinnere utdelt innovasjonsprisen på 1 millioner dollar i Circular Design Challenge, som er en del av New Plastics Economy Innovation Prize.

Prisen ble delt ut av Karmenu Vella, EU-kommisjonær for miljø, maritime forhold og fisk på Our Ocean-konferanse på Malta.

Circular Design Challenge fokuserer på de 30 prosent av plastemballasjene som er for små eller for komplekse til å resirkuleres og dermed ofte havner i havet. Dette kan være sjampoposer, wraps eller kaffekopplokk.

Konkurransen var delt i tre kategorier med tre vinnere i hver:

Kategori 1: Nytenking i dagligvarehandel
Dagens supermarkeder er fulle av engangs plastemballasje som holder matvarene trygge og ferske. Ved å tenke nytt, kan innovatører unngå avfall.

  • Vinner: MIWA, Tsjekkia, for en app som lar forbrukerne bestille eksakt de matvarene de trenger, levert i gjenbrukbar emballasje fra produsent til nærmeste butikk.
  • Vinner: Algramo, en chilensk bedrift som tilbyr produkter i små beholdere til et nettverk med 1.200 lokalbutikker.

Kategori 2: Redesign av småposer
Milliarder av små plastposer (sachets) selges hvert år til personlig pleieprodukter som sjampo og matvarer som soyasaus, spesielt i utviklingsland. Småposene blir ikke gjenvunnet og havner ofte i havet.
  • Vinner: Evoware, indonesisk oppstartsselskap som designer matwraps og småposer for kaffe og krydder laget av tangbasert material som er oppløselig og kan spises.
  • Vinner: Delta, Storbritannia, som tilbyr en kompakt teknologi for servering av sauser i spiselig og komposterbare poser i restauranter.


Kategori 3: Kaffe på farten
Over 100 milliarder engangskaffekopper selges globalt hvert år. Nesten ingen av dem gjenvinnes. Det gjelder også lokkene.

  • Vinner: Cup Club, Storbritannia, som lanserer en abonnementstjeneste for gjenbrukbare kopper som kan leveres i alle deltakende butikker.
  • Vinner: TrioCup, USA, tilbyr papirkopper som er brettet på en origamilignende måte, slik behovet for plastlokk elimineres. Materialet er 100 prosent komposterbart.
- Plast i havet er et klart tegn på at systemet har brutt sammen, for det ikke var meningen at dette skulle skje, sier Dame Ellen MacArthur.

Hør mer om New Plastics Economy på Emballasjedagene 2017, der Nolwenn Foray i Ellen MacArthur Foundation stiller som foredragsholder.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-10-11

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
New Plastics Economy plastemballasje plastgjenvinning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC