Vil ha EU-ja til bruk av resirkulert plast i FCM
Gjenvinningsbransjen vil at EU skal autorisere bruk av resirkulert plast i matkontaktmaterialer.

- En hindring for sirkulær økonomi, sier en rekke bransjefolk om EU-kommisjonens nøling med å gokdjenne resirkulert plast for matkontakt (FCM).

Det er ni år siden regulativet EC No 282/2008 for bruk av resirkulert plast i matkontaktmaterialer ble publisert. EUs organisasjon for mattrygghet, EFSA har dokumentert over 140 vitenskapelige argumenter for at prosessen er sikker.

Sinker harmoniseringen
Gjennvvinningsbransjen mener at EU-kommisjonen har nok grunnlag for å autorisere prosessen, men de har ikke tatt initiativ til dette ennå.

- Fraværet av et lovmessig rammeverk sinker harmoniseringen i EUs medlemsland og genererer usikkerhet og en unødvendig byrde for industri som bruker resirkulerte materialer, skriver Plastic Recyclers Europe i en pressemelding.

- Mer enn 500 millioner euro har blitt investert i fabrikker som kan gjøre om resirkulert plast til materialer som er egnet til emballasje og matkontaktmaterialer, sier Casper van den Dungen, PRE Vice-President og styreformann i PET Working Group.

- I 2015 ble over 50 prosent av resirkulert PET i Europa brukt i matkontaktapplikasjoner. Men EU er fortsatt i et lovmessig ingenmannsland etter år med venting. Dette fører til reduserte investeringer og en mulig mistillit til lovverket for matkontaktmaterialer, legger han til.

Matkontaktmaterialer må ha et tydelig regelverk
Andre organisasjoner i hele verdikjeden støtter utspillet, og Christian Crepet, Executive Director i Petcore Europe at utviklingen tilsier at matkontaktmaterialer må ha et tydelig regelverk.

- Selv om PET er en av de mest brukt polymerene, har fraværet av regulering ført til manglende synlighet i markedet for resirkulert PET.  Situasjonen påvirker hele verdikjeden fra jomfruelig til avfallsbehandling.

- Investeringene er nede, mens man burde starte med flaske-til-flaske-aktivitet.

Alexandre Dangis, Managing Director i EuPC henger seg på:

- For å realisere sirkulær økonomi i EU, må EU-kommisjonen låse opp denne byråkratiske situasjonen raskt. Industrien trenger å opprettholde konkurransekraften på globalt nivå, og viktige investeringer må gjøres av hundrevis av selskaper for å oppfylle EU-lovgivingen.

Vil bane vei for økt bruk av resirkulert plast
Patricia Fosselard, generalsekretær i EFBW understreker at produsenter av naturlig mineralvann og springvann bruker resirkulert PET.

- Et harmonisert EU-lovverk for resirkuleringsprosesser vil bane vei for økt bruk av resirkulert plast og fremme sirkulær økonomi og lovmessig sikkerhet for gjenvinningsbransjen.

Verdikjeden for PET ber EU-kommisjonen om å autorisere resirkuleringsprosessene som EFSA har gitt en positiv evaluering av. Autoriseringen vil sikre harmonisering av markedet og fjerne lovmessig usikkerhet i handelen med resirkulerte materialer som kommer i kontakt med mat.

- Det vil også drive sirkulær økonomi for plast ved å åpne for nye markedet for resirkulert plast, hevder Plastic Recyclers Europe.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-10-05

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
Matkontaktmaterialer PET-flaske PET-skåler resirkulering sirkulær økonomi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC