Miljødirektoratet foreslår å øke pantesatsene i Norge
Miljødirektoratet vil øke pantesatsene for å bidra til økt innsamling av flasker og bokser.
– Dette vil bidra til økt innsamling og dermed positive miljøeffekter gjennom redusert forsøpling og økt ombruk, mener miljødirektør Ellen Hambro.

For å sikre økt innsamling av drikkevareemballasje og redusert forsøpling, foreslår Miljødirektoratet å øke pantesatsene for flasker og bokser.

I Norge er det 10 ulike retursystemer som samler inn det meste av drikkevareemballasjen. I 2016 ble det samlet inn 1,1 milliarder bokser og flasker med pant. Det betyr at returandelen er høy.

Men det er fortsatt drikkevareemballasje på avveie som man finner igjen som forsøpling.

– Vi foreslår derfor å øke pantesatsene for flasker og bokser. Disse har ikke vært justert siden begynnelsen av 90-tallet, og den reelle verdien er om lag halvert. Vi tror dette vil bidra til økt innsamling, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Foreslår 2 og 3 kroner
Miljødirektoratet foreslo å øke pantesatsene i 2014 i forbindelse med en større gjennomgang av regelverket for drikkevareemballasje. Nå har Klima- og miljødepartementet bedt Miljødirektoratet om å sende forslaget om økt pant på høring.

Miljødirektoratet foreslår en pant på 2 kroner for flasker og bokser under en halv liter, og 3 kroner for drikkevareemballasje over en halv liter.

Det foreslås også at emballasjen skal merkes tydelig med pantesats, som skal gjøre det lettere for forbrukerne å skille mellom flasker og bokser med og uten pant.

– Dette vil bidra til økt innsamling og dermed positive miljøeffekter gjennom redusert forsøpling og økt ombruk, mener miljødirektør Hambro.


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-06-27

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
aluminium boks Drikkevarer flaske pant plastflaske plastgjenvinning resirkulering

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.MEST LEST
HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC