Ny innovasjonspris skal bekjempe marint plastavfall
– Vi trenger bedre materialer, smartere produktdesign og sirkulære forretningsmodeller, sier Ellen MacArthur.
- Det er et presserende behov for å fornye det globale plastsystemet, mener Prins Charles.
Den nye innovasjonsprisen premierer nye tanker om bruk av plast som kan gjenvinnes.

Ellen MacArthur Foundation og Prinsen av Wales’ internasjonale bærekraftsenhet lanserer en Innovasjonspris på 2 millioner USD for å få plast ut av havene.

Innovasjonsprisen er finansiert av Wendy Schmidt, ledende filantropisk partner i New Plast Economy Initiative. Innovatører, designere og entreprenører inviteres til å lage emballasje som holder plast vekk fra havene.

Må endre oss fundamentalt
Etterspørselen etter plastprodukter er forventet å dobles de neste 20 årene, men plastsystemene har brutt sammen. Bare 14 prosent av verdens plast blir gjenvunnet, mens plast verdt 80-120 millioner USD går tapt som avfall.

- Hvis vi skal forandre dette, må vi endre måten vi lager og bruker plast på fundamentalt, sier Ellen MacArthur, grunnlegger av Ellen MacArthur Foundation.

– Vi trenger bedre materialer, smartere produktdesign og sirkulære forretningsmodeller. Derfor lansere vi den nye prisen, sier hun.

Målet er å bevare plast som et verdifullt material
Den nye innovasjonsprisen har som mål å bevare plast som et verdifullt material i økonomien og vekk fra havene. Hans kongelig høyhet Prinsen av Wales har kjempet for havets helse og motstandskraft i mer enn 40 år og skal holde en tale på lanseringen.

På et møte med næringslivsledere, designere og materialeksperter tidligere i år, sa prinsen at det er et presserende behov for å fornye det globale plastsystemet. Han understreket den viktige rolle som innovasjon og design har ved overgang til sirkulær økonomi og for å stoppe flommen av plast i havene.

Den tidligere amerikanske statssekretæren John Kerry har følgende kommentar til New Plastics Economy Innovation Prize: - Fokus på havets helse og et initiativ for å redde havene kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt og kunne ikke ha vært mer kritisk.

Prisen tar for seg to parallelle utfordringer:

1) En million USD gis til søkere som kan tenke nytt om hvordan man får produkter frem til forbrukere uten å generere plastavfall. Utfordringen fokuserer på småformat emballasje som sjampo-poser, wrappers, sugerør og lokk til kaffekopper. Disse produktene blir nesten ikke gjenvunnet i dag.

2) En million USD gis til nye metoder som kan gjøre all plastemballasje gjenvinnbar. 13 prosent av dagens plastemballasje, som chipsposer og mat-wrappers er laget av flerlagsemballasje der flere typer materialer er fusjonert. Metoden bevarer maten bra, men emballasjen er vanskelig å gjenvinne.

Les mer om prisen og meld deg på her: https://newplasticseconomy.org/innovation-prize


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-05-19

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
bærekraft design for gjenvinning Det grønne skiftet plastemballasje priser sirkulær økonomi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC