VTT lanserer ståposer av bioråvare og nanocellulose
De nye ståposene fra VTT er laget av film som består nanocellulose og biologisk råvare.

Det finske tekniske utviklingssenteret VTT har utviklet en ny type ståpose laget av 100 prosent organisk bioråvare og nanocellulose.

Posene har meget gode egenskaper når det gjelder oksygengjennomgang og motstandskraft mot fete og oljede produkter. Ved å bruke forskjellige typer biobaserte belegg kan man styre barriere- og andre egenskaper etter kundenes ønsker.

Ståposer vokser mest globalt
VTT har valgt å satse på utvikling av ståposer, da dette er den raskest voksende emballasjetypen globalt. Markedet for ståposer forventes å øke med 6,5 prosent per år frem mot 2020.

VTT anser at nanobaserte filmer med effektivt barrierebelegg er miljøvennlige og at de har et stort potensial til å konkurrere med fossilbasert plastfilm, som fortsatt dominerer emballasjemarkedet.

- Emballasje med effektive barriereegenskaper er en avgjørende faktor for å redusere matsvinnet i verden. Vår løsning er et miljøvennlig alternativ for den globale emballasjeindustrien, sier Jari Vartiainen, seniorforsker ved VTT.

Billig produksjonsmetode
De nye ståposene produseres ved hjelp av VTTs patentsøkte HefCel-teknologi ((High Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose). Dette er en billig metode for produksjon av nanocellulose, da den gir 10 ganger høyere utbytte enn andre produksjonsteknologier.

I en pressemelding skriver VTT at nanocellulose har vist seg å ha et stort potensial for mange tilpasninger. Den tettpakkede strukturen i nanocellulosefilm gir med de rette biobaserte beleggene  enestående barriereegenskaper mot fett, mineralolje og oksygengjennomgang.

Ved nanocellulose med HefCel-teknologi brukes industrielle enzymer og en enkel blandingsteknikk for å fibrillere cellulose i nanoskala. Teknologien inneholder ingen energikrevende prosesser, og nanocellulosen som produseres har en konsistensgehalt på 15 til 25 prosent.

Ved andre produksjonsmetoder er gehalten 1-3 prosent.
 


PER ØYVIND NORDBERG

Editor - Norway
PER ØYVIND NORDBERG
per@packnews.com

Publisert: 2017-03-16

NØKKELORD (OBS! Klikk på et nøkkelord for å se flere artikler om samme tema)
nanocellulose nanoteknologi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Search and find, who delivers what to and from the packaging industry.HVEM LEVERER HVA
HVEM LEVERER HVA
Leverandørguide på nett og papir
FØLG OSS PÅ TWITTER
KALENDER
KALENDER
Finn emballasjebransjens viktigste messer og arrangementer
FØLG OSS PÅ FACEBOOK
RPC